O nás
Makronky Judyth sweet art: Od fiaska s hotovou směsí k desítkám vlastních příchutí
Dvacítka příchutí křehkých makronek, která je k vidění u stánku Makronky Judyth sweet art, představuje pouhý zlomek nabídky tohoto rodinného cukrářství z jižní Moravy vedeného Jitkou Horňákovou. Na jednu akci Horňákovi přivezli nejvíce 40 příchutí, vyrobit jich ale umí ještě mnohem víc. Cesta ke sladkému království, kde denně upečou víc než 1000 makronek, přitom začala fiaskem s hotovu směsí pro přípravu této sladké pochoutky.
„Pečení jsem měla ráda odjakživa a když maminka slavila 50. narozeniny, chtěla jsem jí kromě dortu upéct i makronky. Už dlouho mi doma ležela hotová směs, tak jsem se ji rozhodla vyzkoušet. A bylo to fiasko. Já se ale rozhodla, že i když jsou makronky vysoká cukrařina, že je pokořím,“ vzpomíná na první pokus o sladkou pochoutku vystudovaná ekonomka.
Místo hotové směsi začala péct makronky od základu podle receptu, který postupně upravovala a ladila. Pekla a zkoušela a nakonec se rozhodla se obnovit dříve pozastavenou živnost a našla si garanta. „Doma jsme předělali malou kuchyňku na výrobnu a postupně jsme ji rozšiřovali. S makronkami jsme začali jezdit po menších akcích, jako byly otevřené sklepy a další, pak jsme dostali i větší akce. Nakonec jsme v Kyjově otevřeli první makronkovou prodejnu v Česku,“ vzpomíná Jitka Horňáková.
Do slibně rozjetého podnikání přišel covid i životní změny. „Přes covid jsme zkoušeli rozvoz, e-shop a v roce 2021 jsme se rozhodli přestěhovat. V té době mi s pečením pomáhal tatínek, který skončil v práci a jezdil za námi každý den hodinu a půl tam a hodinu a půl zpět. Rozhodli jsme se, že se přestěhujeme blíž k němu a přesídlili jsme na Znojemsko,“ vypráví majitelka úspěšné firmy.
Počet druhů nejde ani spočítat
Recept na makronky drží Jitka Horňáková přirozeně bezlepkový, peče je z mandlové mouky. Různé příchutě cukrovinkám nedodává křehký korpus, ale náplň. Obvykle na akce vozí Judyth sweet art asi dvacítku příchutí, na specializovaných akcích, jako je čokoládový festival, nabízí i dvojnásobek. Kolik jich má v repertoáru celkem je ale problém spočítat. „V základu platí, že náplně jsou tří typů. Krémové, ganáže z čokolády a specifické karamelové náplně. Náplň lze připravit i z mascarpone, ale ty mají velký obsah vody a taková makronka má trvanlivost pouhých 24 hodin,“ doplňuje Horňáková. Pokud některé makronky nejsou bezlepkové, znamená to, že je lepek obsažený v krému – příkladem může být oblíbená náplň ze sušenek Lotus.
Firma Makronky Judyth má v současnosti prodejny v Kyjově a ve Znojmě. Připravujeme novinku, po které naši pravidelní zákazníci volají, zejména jsou-li z větší dálky. Od podzimu bychom rádi spustili e-shop a budeme makronky zasílat chlazené suchým ledem,“ prozradila Jitka Horňáková.